Mai intâi ne-a venit ideea…
Mediatizarea excesivă a cazurilor de violenţă și indisciplină, credem că influenţează
comportamentul tinerilor , tentaţi să imite acţiunile văzute la televizor
Pentru mass-media, violenţa este o afacere rentabilă, deoarece dramatizările și exagerările atrag ratingul dorit. Acest lucru este cu atât mai periculos, cu cât societatea noastră traversează o criză a valorilor sociale.
Violenţa școlară nu include doar actele de violenţă care cad sub incidenţa legilor. Realităţile acestui fenomen sunt înspăimântătoare. El se manifestă sub diferite forme: omoruri, tentative de omor, vătămări corporale grave, violuri, furturi, tâlhării.
Am vorbit cu elevii din liceu şi am propus ca în săptămâna 01-05.04. să discutăm problematica violenţei prin organizarea unui club de dezbatere şi unui workshop , în care să realizăm o serie de materiale ( bannere, postere, pancarde, pliante, afişe, fluturaşi) necesare distribuirii în cadrul unei campanii stradale:
Marşul “Să spunem NU violentei ”
Obiectivele Marşului antiviolenţă au fost :
- sensibilizarea comunităţii faţă de fenomenul violenţei şcolare
- conştientizarea importanţei unui comportament adecvat în societate
- consolidarea cooperării între elevii care provin din medii diferite pentru a construi un dialog pe înţelegerea toleranţei şi interculturalismului, pentru a promova un climat fără conflict şi violenţă în scoala noastra şi în mediul proxim acesteia.
Cum propunera noastra a fost acceptată ... ne-am pus pe treaba.